Αναγνώστες

Μαγείρεμα των φαγητών: Ποιοι κίνδυνοι δημιουργούνται για την υγεία;

Πηγή: www.medlook.net

Το μαγείρεμα των φαγητών έχει ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία από ότι τα ίδια τα φαγητά.

Το τηγάνισμα, το ψήσιμο στα κάρβουνα και στη σχάρα τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως τα κρέατα και τα τυριά, προκαλούν τη δημιουργία μίας τάξης τοξινών που ονομάζονται AGE (advanced glycation end products: τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, γλυκοτοξίνες). Επίσης δημιουργούνται όταν τρόφιμα υποβάλλονται σε διαδικασίες αποστείρωσης ή παστερίωσης.

Οι γλυκοτοξίνες AGE έχουν σχετισθεί με φλεγμονή, ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο Αλτσχάιμερ, παθήσεις των νεφρών και του κυκλοφορικού συστήματος. Υπάρχουν φόβοι ότι σύντομα μπορεί να αποδειχθούν ως εξίσου σοβαροί κίνδυνοι για την καρδία όπως τα τρανς λίπη.

Οι εν λόγω τοξίνες μπορεί να είναι αυξημένες στο αίμα υγιών ανθρώπων. Με την αύξηση της ηλικίας, η συγκέντρωση των AGE, τείνει να αυξηθεί.

Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους από τις γλυκοτοξίνες επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυτές αποτελούν ένα ύπουλο εχθρό που τους παραπλανεί. Δίνουν στα φαγητά οσμή και γεύση που προσελκύουν, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη και συγκέντρωση τους στον οργανισμό.

Η αύξηση της διαθεσιμότητας και κατανάλωσης φαγητών πλούσιων σε AGE γλυκοτοξίνες, συσχετίζεται με την επιδημία και την αυξανόμενη συχνότητα των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις