Αναγνώστες

Μαγείρεμα και Απώλεια Θρεπτικών Συστατικών

πίνακας

πηγή: www.holistic-greece.com

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το μαγείρεμα δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού. Για την ακρίβεια, λίγοι έχουν διανοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει. Αν ανήκετε σε αυτούς που ήδη γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε ανήκετε στη μικρή μειονότητα των ανθρώπων που γνωρίζουν αυτό το μυστικό.

Λοιπόν, όχι μόνο το μαγείρεμα, αλλά και η διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης της τροφής μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερες αλλαγές στην σύστασή του.

Για παράδειγμα, η αποξήρανση της τροφής, μια αρχαία μέθοδος διατήρησης της τροφής, όπως αυτή γίνεται απλά, πχ στα ζυμαρικά, μπορεί να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά μίας τροφής έως και 80%. Κοινώς, μπορεί να τα απογυμνώσει εντελώς από θρεπτικές ουσίες.

Τα πιο ευαίσθητα συστατικά είναι η ουσίες με δράση βιταμίνης C (κοινώς, η βιταμίνη C, που δεν είναι μία ουσία, αλλά πολλές με παρόμοια δράση). Η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην θερμότητα, την κατάψυξη, την επαφή με το οξυγόνο και το μαγείρεμα.

Ο παραπάνω πίνακας είναι μία σύνοψη από τον πίνακα που εκδίδει το FDA. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/retn5/retn5_tbl.pdf

Περισσότερα φρέσκα λοιπόν και φρεσκοκομμένα, για τροφές πραγματικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις